Overzicht
BackIn het Personalised Care in Oncology (PersOn) project werken tientallen partners samen aan de nieuwe generatie beslissingsondersteunende AI-systemen in de oncologische zorg. Met betere ondersteuning van deze AI-systemen kunnen artsen en patiënten samen beslissingen maken over het zorgtraject, waarbij de kwaliteit van leven naast bijvoorbeeld levensverwachting een cruciaal aspect is. In dit project doen we zowel fundamenteel als toegepast onderzoek naar hoe we AI beter kunnen onderhouden en integreren in de zorg, hoe we AI kunnen gebruiken om adviezen toe te lichten en alternatieven door te rekenen, en hoe we kwaliteit van leven naast puur medische informatie in zo’n systeem kunnen opnemen. We ontwikkelen prototype systemen die helpen bij de selectie van de behandeling en het nazorgtraject van long-, prostaat-, maag-, en baarmoederkanker. Dit geeft ons een goed beeld van wat voor advisering mogelijk en wenselijk is voor uiteenlopende ziektebeelden en behandelperspectieven.
Een groot deel van deze website bevat Engelstalige informatie die vooral voor academische en medische partners relevant is, zoals een beschrijving van de werkpakketten en de projectleiders, vacatures, en publicaties. Er zijn ook een aantal links naar Nederlandstalige artikelen hieronder. Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief; we houden u dan een paar keer per jaar op de hoogte van vorderingen in het project.
Big Data Expo
Beslissingsondersteunende systemen zijn al decennia bekend als AI-toepassingen die gebruikers (zoals zorgprofessionals) kunnen ondersteunen bij het bepalen van de optimale strategie, actie, of behandeling.
ICT Magazine
Steeds meer mensen krijgen kanker. De meesten van hen krijgen een standaardbehandeling, zonder dat er rekening wordt gehouden met de wensen en verwachtingen van de patiënt. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verstrekt subsidie aan een groot consortium van 26 organisaties dat de komende vijf jaar onderzoek doet naar beslisondersteunende technologie in het oncologische vakgebied. Wat betekent dit precies en wat gaat het opleveren?